Het mediteraanse dieet bestaat uit de volgende 'ingredienten':
Olijfolie, volkoren graangewassen, groenten (vooral tomaat, paprika en aubergine),
fruit, melk, yoghurt,
vis, 'wit' vlees (kip, kalkoen, konijn), kaas, peulvruchten (het
alternatief voor vlees), wijn (met mate), weinig zuiker en ander
vet.
Elke maand wordt er
weer een nieuw ingredient behandeld.
Deze maand:
Olijfolie
95% van de olijfgaarden
bevinden zich in het mediteraanse gebied.
De kwaliteit van dit product word bepaald door verschillende faktoren;
de variëteit, het klimaat, het terrein en de rijpheid van de
vruchten,
hoe de vruchten worden ge-oogst en hoe ze worden geperst. Tussen
november en februari houdt de oogst van de olijven plaats.
Let altijd
op de kwaliteit van de olijfolie !
- Olio vergine; dit
is olijfolie die is verkregen uit de eerste 'persing'
en is daarom het zuiverst en het beste.
- olio di oliva: dit is olijfolie die is verkregen uit meerdere persingen
en is daarom minder zuiver en niet van optimale kwaliteit.
Kijk ook altijd op het etiket van een fles italiaanse olijfolie daarop moet
sinds 2008 de herkomst van de olijven staan.
Het gebruik
van olijfolie
Olijfolie kan zowel
koud als warm gebruikt worden.
koud over salades en groenten, warm om mee te bakken
en te frituren. Let op! olijfolie ontbindt zich rond de 175-180 c°.